Stwardnienie rozsiane

Stan, który obejmuje stan zapalny, podrażnienie lub erozję wyściółki żołądka, zapalenie żołądka może wystąpić nagle lub stopniowo w wyniku wielu różnych czynników . Do najczęstszych przyczyn należą nadmierne spożycie alkoholu, stres lub stosowanie niektórych leków. Ale może się również zdarzyć z powodu infekcji, refluksu żółciowego lub niezdrowych bakterii w wyściółce żołądka. Bez względu na przyczynę, dostosowanie diety jest ważną częścią leczenia zapalenia błony śluzowej żołądka. Po uszkodzeniu wyściółki żołądkowej konieczne jest usunięcie wszelkich produktów, które mogą jeszcze bardziej zaostrzyć problem, ale równie ważne jest zwiększenie spożycia tych, które mogą uspokoić. Oto lista czterech pokarmów, które powinieneś jeść i cztery, których powinieneś unikać, próbując leczyć zapalenie żołądka. Co zjeść: 1. High-Fibre Foods Ponieważ włókno , w szczególności nierozpuszczalne włókno, pomaga przenosić pokarm przez układ trawienny, spożywanie pokarmów, które są jego bogatym źródłem, jest szczególnie korzystne dla osób cierpiących na zapalenie żołądka. Na szczęście dobre źródła błonnika pokarmowego nie są trudne do zdobycia. Owoce takie jak jabłka, banany, pomarańcze i maliny są szczególnie wysokie. Podobnie warzywa jak marchew, buraki i brokuły. Całe ziarna - w tym brązowy ryż, jęczmień i komosa ryżowa - są również bogate w błonnik, podobnie jak większość odmian fasoli.